Wiosenna oferta winkolekcji

W nadzwyczajnych okolicznościach przyjdzie nam witać pierwszy majowy weekend. Popularna majówka, okazja do wyjazdów i towarzyskich spotkań, w tym roku zastanie nas w domu. Siłą rzeczy będzie to czas zwolnienia tempa, refleksji, zastanowienia. Ale może to też być odpowiednia chwila na drobne przyjemności, na które zawsze brak czasu. Sięgnięcie po dobrą książkę, przygotowanie pysznej kolacji, wreszcie czas na zastanowienie się nad wyborem wina. Z myślą o tym proponujemy kilka win, które będą inspiracją do wiosennych potraw i z pewnością uprzyjemnią Wam chwile relaksu.

DOURTHE N1 BLANC

Bordeaux / Francja

cena: 60,00 zł

Wytrawne, białe wino o charakterystycznych aromatach cytrusów, trawy, liści czarnej porzeczki i bukszpanu. W ustach świeże, rześkie o dobrej strukturze i długim finiszu.

Rodzinna firma DOURTHE, założona w roku 1840, należy dziś do najbardziej solidnych i innowacyjnych domów winiarskich w Bordeaux. Zaczynając jako kupiec i negocjant Dourthe kupował kolejne posiadłości, tworząc w nich wina, według standardów, które podchwytywane przez innych producentów stawały się obowiązującymi normami. Ten pionierski duch i otwartość na zmiany sprawiły, że w roku 1987 firma CVBG - Dourthe stała się czołową firmą winiarską w Bordeaux.

VERMENTINO

Toskania / Włochy

cena: 58,00 zł

Barwa słomkowa z zielonkawymi refleksami. Aromaty świeżo skoszonej trawy, grejpfruta, z nutą soli. W ustach owocowe z delikatną kremową fakturą podkreśloną przez subtelny kredowy posmak na finiszu. Orzeźwiająca kwasowość dodaje lekkości.

Posiadłość Aia Vecchia wzięła swą nazwę od starego budynku, leżącego w Toskanii między Bolgheri a Castagneto Carducci, który dziś jest centralnym punktem winnicy. Od wielu pokoleń winiarska rodzina Pellegrini, stworzyła swój nowy projekt Aia Vecchia w roku 1996 z ideą produkcji niewielkich partii wysokiej jakości supertoskanów. Z pomocą słynnego, nieżyjącego już węgierskiego winiarza Tibora Gala udało się zakupić te wyjątkowe siedliska, zaś znany agronom, Daniel Schuster pomógł w selekcji najlepszych klonów winorośli.

TRISQUEL GEWÜRZTRAMINER GRAN RESERVA 2018

Curicó Valley / Chile

cena: 57,00 zł

Blado żółty kolor z zielonymi refleksami. Intensywne i wyraziste wino z aromatami płatków róż, dojrzałych brzoskwiń, skórek pomarańczy i owoców liczi. Delikatny akcent tostowy. W ustach krągłe i gładkie z przyjemną równowagą między owocem i kwasowością. Finisz orzeźwiający i wytrawny.

Aresti to rodzinna winnica, założona w roku 1951 przez Vicente Aresti i jego teścia Alfredo Lopeza. Jako miejsce planowanego przedsięwzięcia wybrali dolinę Curicó, region obiecujący, ale wówczas praktycznie nieznany. Obecnie Aresti jest jednym z wiodących producentów w Chile. Z ponad 400 hektarów winnic część uprawiana jest w systemie bio, co w Chile nadal jest rzadkością. O jakości win może świadczyć fakt, że w roku 2010 dwa najtańsze, podstawowe wina Aresti - Chardonnay Estate Selection oraz Sauvignon Blanc Estate Selection otrzymały 90 punktów w ocenie Roberta Parkera.

PETIT CLOS SAUVIGNON BLANC

Marlborough / Nowa Zelandia

cena: 80,00 zł

W nosie przyjazne, delikatne aromaty cytrusów (limonka i grejpfrut) oraz kiwi. W ustach świeże, sprężyste, dobrze wyważone i krągłe, oferujące bogate, gęste i soczyste owocowe smaki, z nutą mineralną.

Henri Bourgeois, to rodzinna firma z Doliny Loary - od dziesięciu pokoleń jeden z wiodących producentów Sancerre. W roku 2000 rodzina Bourgeois, po długich poszukiwaniach, zakupiła 98 hektarów ziemi w rejonie Marlborough w Nowej Zelandii, uznając, że tamtejsze terroir pozwoli stworzyć wina najlepiej odpowiadające filozofii firmy. Nowozelandzka winnica rodziny Bourgeois została nazwana Clos Henri. Słowo clos, często spotykane w winnicach Szampanii i Burgundii, oznacza unikalną winnicę w całości otoczoną kamiennym murem, zaś Henri to imię jednego z założycieli rodzinnej firmy. Od początku uprawa winorośli prowadzona jest w systemie "bio". Wina wytwarzane w Clos Henri szybko zdobyły światową renomę, podobną jaką cieszą się ich wina z Doliny Loary.

ROSE

Region Sandomierski / Polska

cena: 66,00 zł

Ekstraktywne wino różowe z zawartością cukru resztkowego, zrównoważonego żywą kwasowością, o pięknej, nasyconej barwie. W nosie mocny aromat poziomek, truskawek i malin, zaś na finiszu aromat granatu.

Barbara i Marcin Płochoccy, od kilku lat są forpocztą raczkującego, polskiego winiarstwa, wytwarzając w rodzinnej winnicy w Darominie pod Sandomierzem, wina o wyjątkowej czystości. Staranna praca w winnicy i bardzo dokładnie dopracowane receptury w winiarni, pokazują, że nawet w niezbyt sprzyjających warunkach klimatycznych, można wytwarzać wina wysokiej jakości, które znajdują uznanie u wielu klientów.

TACCHETTO BARDOLINO CLASSICO

Veneto / Włochy

cena: 59,00 zł

Bardolino Classico Tachetto z renomowanego domu Guerrieri-Rizzardi, wyprodukowano ze szczepów corvina z dodatkiem merlot i rondinella, dojrzewających na żwirowych wzgórzach Cavaion. To czerwone wino soczyste z wibrującym smakiem owoców, miękkie i delikatne, doskonale pasuje do zimnych mięs, wędlin i drobiu. Wiosenne wino do wiosennego menu.

Firma Guerrieri Rizzardi powstała w wyniku połączenia sił dwóch starych winiarskich rodów z Veneto: hrabiów Guerrieri z Bardolino i hrabiów Rizzardi wytwarzających wina w regionie Valpolicella. Później dołączono do tego kilkuhektarową winnicę w Dolce w dolinie Adygi, wreszcie w roku 1970 zakupiono winnicę Costeggiola w Soave. Misją firmy jest, przy zachowaniu winiarskiej tradycji, poszukiwanie wszelkich innowacji, aby wytwarzane wina były coraz lepsze. Ta filozofia prowadzi do mniejszej wydajności, jednak wina są naturalnie bogate i w pełni wyrażają istotę terroir. Doceniają to krytycy winiarscy od Gambero Rosso po Decanter, przyznając winom od Guerrieri Rizzardi bardzo wysokie oceny. W listopadzie 2010 roku głowa rodziny, hrabina Maria Cristina Rizzardi, otrzymała z rąk Prezydenta Republiki order Cavaliere del Lavoro za szczególny wkład w rozwój włoskiego winiarstwa. Dołączyła tym samym, jako pierwsza kobieta, do elitarnego grona wielkich osobistości włoskiego świata win takich jak Piero Antinori, Vittorio Frescobaldi i Diego Planeta.

Dwa kieliszki Gambero Rosso, 92 punkty na International Wine Challenge.