SŁAWOMIR CHRZCZONOWICZ POLECA

Mój koszyk win na Święta

2022-11-25 00:00:00

Jakie wina przygotować na święta?

fot. Shutterstock

Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia i jak co roku jedno z pytań, przynajmniej dla miłośników wina, brzmi: jakie wina przygotować? Różnorodność potraw, uroczysty i jednocześnie rodzinny charakter Świąt stanowi prawdziwe wyzwanie. Mój świąteczny koszyk, składać się będzie z sześciu win. Klasycznych, w miarę uniwersalnych, dobrze komponujących się z różnorodnymi daniami, pochodzących od renomowanych winiarzy, czasami o kultowym wręcz statusie. Koszyk prawdziwe świątecznych win.

Białe wytrawne

HAUS KLOSTERBERG RIESLING QUALITÄTSWEIN TROCKEN – Markus Molitor - elegancki, rasowy riesling od czołowego producenta znad Mozeli. Rześki, soczysty, z aromatami pigwy, mandarynek i jabłek z nutą mineralną. Doskonały do karpia w galarecie i ryby po grecku.

MAS DE DAUMAS GASSAC BLANC – Langwedocja, Francja - wielkie wino z legendarnej winnicy to kompozycja viognier, chardonnay, petit manseng i chenin blanc. Zaskakuje bogatym bukietem aromatów kwiatowych, owocowych i ziół. Mocna struktura i głębia sprawia, że jest wspaniałym towarzyszem do pieczonych i smażonych ryb, białych mięs jak pieczony schab czy pierś z indyka.

Czerwone wytrawne

KRAFUSS PINOT NOIR – Alois Lageder, Alto Adige Włochy - doskonały, wręcz klasyczny pinot noir z Górnej Adygi od Aloisa Lagedera, pioniera ekologicznego winiarstwa w tym północnowłoskim regionie. Intensywna, rubinowa barwa z granatowymi refleksami. Mocne aromaty odmianowe: truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, korzenne przyprawy (biały pieprz i cynamon). W ustach złożone i eleganckie, świeże, z zaznaczonymi aksamitnymi taninami. Świetne do kapusty z grzybami, białych mięs, gęsi, jagnięciny na zimno i kaczki.

TINTO PESQUERA RESERVA – Viña Pesquera Ribera del Duero, Hiszpania - kultowe wino z kultowej winnicy w kultowym regionie. Intensywny ciemnoczerwony kolor z niuansem fioletu. Bukiet złożony z aromatów jagód, białego pieprzu, cynamonu z nutami suszonych owoców i tostów. Na podniebieniu zrównoważone, bardzo eleganckie, delikatne i jedwabiste z kremową teksturą i długim finiszem z nutami czarnych owoców, lukrecji i mentolu. Idealne do pieczonej jagnięciny, polędwicy wołowej oraz dojrzałych serów.

Białe słodkie

TOKAJ LATE HARVEST – Oremus, Tokaj, Węgry - słodki Tokaj z późnych zbiorów z renomowanej winnicy Oremus. Jak mawiano niegdyś „Król win i wino królów”. Wspaniały, bogaty bukiet łączący aromaty świeżych dojrzałych owoców z nutami rodzynek i miodu. Słodycz doskonale równoważona żywą kwasowością. Wspaniale towarzyszy deserom, choć sam może być eleganckim deserem.

Szampan

BOLLINGER SPECIAL CUVÉE – legendarny szampan Jamesa Bonda. Wytrawny, o złotej barwie z finezyjnymi bąbelkami. W nosie dojrzałe owoce i przyprawy. Aromaty pieczonych jabłek, kompotu i brzoskwini. Dobrze zrównoważony, z wyraźnymi nutami owocowymi, delikatnie tostowym finiszem i akcentem mineralnym. Wszechstronny, pasujący do najróżniejszych dań: ryb, owoców morza: skorupiaków, drobiu i białych mięs. Doskonały do parmezanu i szynki. Wymarzony do świątecznych toastów.

I jeszcze jedna rekomendacja. Dwanaście lat temu napisaliśmy, wraz z Agnieszką Kręglicką, skromną książeczkę zatytułowaną „GWIAZDKA w garnku i kieliszku”, poświęconą świątecznym, a dokładniej bożonarodzeniowym kulinariom. Agnieszka opisała potrawy, które przygotuje na Święta, a ja wybrałem wina, których, właśnie do tych dań, chciałbym spróbować. Warto sięgnąć po tę książeczkę, bo, choć nie wszystkie wina sprzed dwunastu lat są nadal dostępne, to potrawy, które proponuje Agnieszka są łatwe do przygotowania, a jednocześnie po prostu wspaniałe. Książkę można otrzymać jako gratis do świątecznych zakupów w showroomie Winkolekcji przy ul. Olkuskiej 7 w Warszawie.



Zobacz również: